Schutzhund, koruma kopegi anlamina gelen Almanca bir kelimedir. Schutzund,ayni zamanda Alman coban kopeginin ureme ve davranis uygunlugu test etmek icin gelistirilmis ozel bir sinavdir. Zaman icerisinde, Alman coban kopekleri ve egitmenlerinin katildigi uluslararasi bir spora donusmustur.
Schutzhund testine tabi tutulmak uzere egitilen kopekler, genellikle calisma ortmaminda kullanilir (polis kopegi, iz surme, kisisel koruma vs.) Bu kopeklerde egitimin zorlugunu kaldiracak dinclik ve yetenek aranir.
Egitiminden sonra kopekler Shutzhund testine tabi tutulur. Shutzhund testi sonucunda verilen lisansta, kopegin yeteneklerindeki istikrari ve geldigi irkin degeri ispatlanir.
Schutzhund testi 3 alanda uygulanir. Bunlar sirasiyla “iz surme” (tracking), “itaat” (obedience), ve “koruma” (protection) olarak belirlenmistir. (Sch I, Sch II, SchIII)
Testin uc asamasi kopegin dogal davranislarini, tepkilerini ve kabiliyetlerini sinamak uzere gelistirilmistir. Cesaret, dayaniklilik ve calisma azmi, kopeklerin Schutzhund testini gecebilmeleri icin aranan ozelliklerden bazilaridir. Alman coban kopegi is ortaminda tercih edilen bir kopek oldugundan bu ozellikleri tasimasi daha onemlidir. Kopeklerin Schutzhund testini gecmesi icin ayrica insanlara tam uyumlu bir arkadas ve guvenilir bir aile kopegi olmasi gereklidir.
Shutzhund testi suresince yapilan egitim hem kopek hem de egitmeni icin onemli bir spordur. Kopek ve egitici arasindaki baglari guclendirir. Schuthund egitimini alan ve testi gecen kopeklerin insanlara uyumlulugu ve itaatkarligi ispatlanmistir.
SCHUTZHUND 1(SchH1)
İZ-Sürme(Bölüm A)
Çıkış noktasından itibaren 300 adımlık izde ,iki eşya,iki 90 derece köşe iz köpek sahibi tarafından uygulanır ve 20 dakikika bekletilmek zorunludur.
Köpeksahibi çıkış noktasına gelmeden önce hakeme köpeğin ismini ve kendi ismini söyleyerek kaydını yapar. köpek çıkış noktasından izi takibe alır ve 10m’lik kayışta iz sürmeye başlar.sahibi 10m,lik mesafeye ulaşıncaya kadar bekler ve sonrasında 10m lik mesafeyi koruyarak köpeğini takip eder ve hiç bir şekilde olumlu veya olumsuz müdahele yasaktır.Köpek sakin istekli bir şekilde izi takip etmelidir.
Eşyaların bir tanesi birinci veya ikinci doğruların ortalarına koyulabilir ancak bunu daha önce hakeme bildermek zorunludur.ikinci eşya üçüncü doğrunun sonuna yani izin sonuna koymak zorunludur.
İz şekil olarak L veya U şeklinde olmalıdır.Köpek ilk eşya ya geldiğinde kendiliğinden eşyayı işaret etmek zorundadır.Bunu oturarak ,ayakta veya yatarak yapabilir ancak nasıl işaret edeceğini yine hakeme bildermek zorunludur.Köpek eşyayı işaret edince sahibi köpeğin yanına gelir ve bulunan eşyayı havaya kaldırarak hakeme gösterir. Daha sonra komut üzerine köpek iz takibini sürdürür. iz bitiminde son eşyayı bulunca aynı işlem tekrarlanır ve iz sürme hakeme bulunan eşyalar gösterilerek tamamlanmış olur.hakem değerlendirmesini yapar ve puanını açıklar.
Puanlama: iz sürme 80 puan iki eşya 20 puan toplam alınabilecek en yüksek puan 100 puandır.
İTAAT(Bölüm B)
Çıkış noktasından en az 50 adım ileriye doğru tasmasız yürüyüş ters dönüş 10 adım normal yürüyüş sonrası 10 adım hızlı yürüyüş hemen arkasından kesintisiz 10 yavaş yürüyüş ten sonra normal yürüyüş devam eder 10 adım sonra sağ veya sola dönüş 15 adımsonra tekrar sağa veya sola dönüş 20 adım sonra ters dönüş 10 adım sonra sahibi durur aynı anda köpek komutsuz oturmak durumundadır.10 adım normal yürüyüş sonrası sol veya sağ dönüş yaptıktan sonra grup içine girer en az birer kez kişilerin etrafından sağ ve sol dönüş göstermelidir (8 çizmelidir )ve bir kez grup içinde oturmalıdır.
Daha sonra çıkış noktasından başlayarak en az 15 adım normal yürüyüş yaptıktan sonra otur komutu vererek köpek otur bekle pozisyonunda beklerken sahibi 30 adım ileriye gider ve köpeğine doğru döner bekler hakem işareti verince tekrar köpeğinin yanına gelir köpeğiyle birlikte 10adım daha normal yürüyüş yaptıktan sonra köpeğine yat komutunu verir ve durmadan duraksamadan 30 adım ileriye gider ve köpeğine doğru döner bekler hakem işaret verince köpeğini ismiyle veya komut ile yanına cağırır,köpek hızlı ve istekli bir şekilde sahibinin önünde durur ve bekler,sahibinin komutu üzerine köpek sahibinin sol tarafına geçer ve oturur.
Bir sonraki aşama aport yani sahibine yerden en az 1000g lık engel üzerinden 650 g lık bir dambel getirmek zorundadır.Sahibi ilk önce 1000g lık dambeli 15-20 m ileriye doğru atar köpek soltarafında oturarak bekler pozisyonundadır,komut üzerine hızlı şekilde dambeli yerden alır ve sahibine getirir önünde oturur ve ağzındaki dambeli yere bırakmadan sahibinin almasını bekler.sahibi dambeli aldıktan sonra komut ile tekrar sahibinin sol tarafına geçer ve oturur.Aynı işlem 1m engelde ve 1.80m engelde uygulandıktan sonra köpeğiyle birlikte çıkış noktasına doğru gider buarada ikinci köpek yat bekle komutundan alınır ve oda çıkşş noktasına doğru gelirken, ilk köpek ileri komutu ile birlikte en az 50 m ileriye koşarak gitmek zorundadır ve yat komutu verilince köpek sahibine doğru dönerek yatar. sahibi köpeğinin yanına gider yat pozisyonundan otur pozisyonuna alır ve itaat bolümünü tamamlamak üzere köpeğini hakemin belirlediği yere yat bekle komutu ile yatırır en az otuz adım uzaklaşır ve ikinci köpek itaat bölümünü tamamlayana kadar köpeği yat komutunda iken sırtı köpeğine dönük şekilde beklemek zorundadır .Daha sonra her iki köpek sahibi köpekleriyle birlikte itaat bölümünü tamamladıklarını hakeme bildirirler.